Citrónový dezert - zjednodušená verze Tarte au citron
Budete potřebovat:8 ks větších sušenek (v původním receptu jsou uvedeny takové ty jemně slané máslové, ale já jsem použila normální máslové)
Na krém:
4 bio citrony - z nich džus (150ml) a kůru (použila jsem sušenou od Alnatury, množství od oka)
4 vejce
200 g moučkového cukru
100 g másla
Na bílkovou vrstvu:
2 bílky
150 g cukru
50 ml vody
Příprava citrńového krému:
Smíchejte citronovou kůru s moučkovým cukrem (ponechte 5min prolnout chuti). Poté přidejte citonovou šťávu a vejce. Vše přelijte do kastrůlku a na mírném plameni míchejte. Jakmile začne být krém hustý, tak ho odstavte z plamene a nechte mírně vychladnout. Poté do krému přimíchejte máslo nakrájené na kostičky. Jakmile máslo vmícháte, tak nechte krém vychladnout (v lednici).
Příprava bílkové pěny:
Nejprve si vyšleháme bílky do pevného sněhu. Aby nám sníh nespadl, tak si v menším hrnci okamžitě dáme vařit vodu a cukr (netrvá to ani 5 min). Vzniklý sirup musí dosáhnout 120°C. Pokud nemáte teploměr (nemám ho ani já), tak je třeba vařit cukr "na bublinu". Návod jak najdete na googlu nebo použijte ten co se líbil mě:http://www.labuznik.cz/diskuse/jak-se-vari-cukr-825/. V původním receptu je obrácený postup, nejprve uvařit sirup a pak vyšlehat bílky, ale sirup jsem téměř "převařila", takže příště bych prvně vyšlehala bílky.
Jakmile je sirup hotový, tak jej velmi velmi pomalu za stálého šlehání přilévejte k vyšlehaným bílkům. Šlehejte asi 10 minut do vychladnutí směsi. Bílková pěna musí být pevná a lesklá.
Zdroj: http://devousamoi-dominique.blogspot.fr/2012/01/tarte-au-citron-meringuee-revisitee.html?m=1
Tohle musím zkusit! A máš to i krásně servírovaný a nafocený:). L.
ReplyDelete