Pesto z medvědího česneku
Většina z vás jistě zaregistrovala jak je letos medvědí česnek populární. Já jsem se jej nemohla dočkat, neboť pro mne znamená začátek jarní kulinářské sezóny. Loni jsem vyzkoušela pár receptů - pomazánku a polévku.
Letos jsem byla "odvážnější" a zakomponovala jsem jej do jáhlových noků (k rajské omáčce z domácích zavařených rajčat, do italského rizota spolu s hráškem a také jsem jej použila na plněné těstoviny spolu s cuketou nebo hlívou ústřičnou).
Dnes jsem potřebovala využít poslední listy, které jsem měla v lednici. Menší část jsem si zamrazila (hodí se výborně do vývaru) a větší svazek jsem použila na pesto.
Ingredience na pesto:
1 menší svazek medvědího česneku
2 polévkové lžíce parmezánu
1 polévková lžíce kešu ořechů
1 polévková lžíce slunečnicových semínek
1 polévková lžíce extra virgin olivového oleje
1/2 lžičky mořské jemnozrnné soli
Všechny suroviny dejte do mixovací nádobky a rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Vznikne vám krásně jarně zelená směs.
A jak pesto použít?
Ještě týž den jsem na trhu koupila chlazený filet okouna nilského. Ten jsem posolila, pořádně potřela pestem, zasypala cuketou nakrájenou na kolečka, trošičku podlila vodou a dala péct do trouby v uzavřené simaxové míse na 200°C cca na 30minut. Jako přílohu jsem si připravila tmavou quinou. Chuť upečeného pesta je krásně delikátní a rybu velmi příjemně dochutí.
Chutnalo i mému muži, i když měl trochu výtky k typu použité ryby (podle něj se více hodí na pánev a pečená má trochu moc rozvařenou konzistenci - pro mne bylo naopak celkem podstatné, že je hlavně kvůli dítěti bez kostí a chuťově splňovala parametry pro můj záměr).
Tento víkend je určitě poslední, kdy seženete na trzích medvědí česnek, tak neváhejte!
Tento víkend je určitě poslední, kdy seženete na trzích medvědí česnek, tak neváhejte!
No comments:
Post a Comment