Friday, June 19, 2015

Mandlové pokušení - makronky


Všude kolem sebe slyším, jak je to náročné péct makronky. Po mém prvním totálním fiasku jsem si to myslela také (pekla jsem podle Ivety Fabešové). Ale protože mi to nedalo spát, tak jsem zapátrala a našla recept od Chez Lucie (častokrát jsem u ní na blogu viděla, že makronky peče). 



První pokus o makronky podle Chez Lucie nebyl úplně na 100% povedený, makronkám chyběla "noha" a vevnitř byly duté. Nicméně další pokusy již byly jen a jen lepší. Recept na makronky (skořápky) zde kopíruji: 

Skořápky (90-100ks, tedy 45-50 macarons):
138g mandlové mouky - já kupuji v Marks and Spencer, ale prodávají i bio obchody
125g cukru moučka
105g bílků
105g cukru krupice
barvivo dle vašeho požadavku

Postup:
Začneme se skořápkami. 
Mandlovou mouku s moučkovým cukrem promixujeme ve foodprocessoru a prosejeme přes jemné síto.
Tři plechy vyložíme pečícím papírem, můžeme použít šablonu - já nepoužívám. 
Do mísy elektrického mixéru dáme bílky a cukr krupici. Nejprve šleháme na nízké otáčky, až se rozpustí cukr. Poté otáčky zvýšíme na střední a šleháme, až dosáhneme lesklé, ale stále ještě tekuté konzistence. Zvýšíme otáčky téměř na maximum a šleháme dál, až nám vznikne hodně pevný sníh (trvá to asi 9 minut). Přidáme barvivo a na maximální otáčky šleháme ještě minutu. Sníh je úplně pevný a vypadá vysušeně. 
Přisypeme do něj mandlovo-cukrovou směs a mícháme a obracíme stěrkou, dokud nedosáhneme tekuté konzistence - takové, kdy po vyndání stěrky z mísy, vytvořená špička pomalu klesá zpět, až po ní není ani stopy.
Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou o průměru asi 1cm a na plech nastříkáme kolečka. Každým plechem důrazně praštíme párkrát o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin a macarons měly hladký povrch.
Macarons necháme asi 20 minut zaschnout, při vyšší vlhkosti vzduchu to může trvat i mnohem déle - mě se osvědčilo klidně i celé odpoledne.
Opatrně vytáhneme papírovou šablonu zpod pečícího papíru. 
Troubu předehřejeme na 150°C a macarons pečeme 18-20 minut. 
Ihned je sundáme (i s pečícím papírem) z plechu, aby se zespodu ještě nedopékaly. Lehce vychladlé je odloupneme z papíru a před plněním je necháme vychladnout úplně. 
Můžeme skladovat ve vzduchotěsné nádobě v mrazáku. 

Jednou jsem zapomněla prosít mandlovou moučku a na skořápkách to bylo znát, nebyly hladké. Vyhovuje mi, že mohu mrazit bílek na skořápky a pak také samotné skořápky. Rozmrazuji den před plněním. 

Nápně do makronek mohou být různé. Vzhledem k tomu, že na oslavy chystám poměrně dost druhů občerstvení, tak na složitosti nezbývá čas. Osvědčilo se mi mascarpone, díky nemuž skořápky krásně natáhnou vlhkost. Do mascarpone přimíchám domácí džem (malinový, jahodový), ani moc, ani málo. Jen aby to doladilo chuť...jednou jsem také zkoušela citronový lemon curd (moc dobré!!). Lze také plnit čokoládovou ganache, ale přišlo mi, že makronky pak byly takové sušší, takže to mne moc nenadchlo.



Na poslední oslavu jsem chtěla vyzkoušet velké makronky. Při pečení skořápek jsem použila stejný postup, jako u malých. Nicméně to určitě nebylo ideální, neboť půlka skořápek mi popraskala. Na sweetbar jsem samozřejmě použila ty pěknější. Plnila jsem opět ochuceným mascarpone a po obvodu obložila nakrájenými jahodami.

Zdroj: http://www.chezlucie.cz/search/label/macarons



1 comment:

  1. Super, moc děkuji za recept. Taky jsem zkoušela makronky podle Ivety Fabešové (poprvé se povedly skvěle, ale od té doby se mi nedaří), takže určitě ráda vyzkouším.....makronkam zdar!
    Šárka

    ReplyDelete