Tuesday, October 7, 2014

Malá recenze na kuchařku Kitchenette...




Jelikož sleduji blog Kitchenette, tak jsem se nemohla dočkat až Markét Pavleje vydá svou vlastní kuchařku (vlastním nákladem)! Hned jak jsem kuchařku dostala do ruky (zabalenou v krásném papíru, můžete požádat i o věnování), tak jsem cítila, že to bude konečně to co hledám! Kuchařka Rok v kuchyni mne okamžitě oslovila! A já Vám chci napsat proč...

Formát je neobvyklý (vyšší a užší), papír velmi příjemný, matný a kniha je poměrně lehká. K zakládání slouží dvě záložky z plochých stužek.

Osobně mi vyhovuje, jak již název napovídá, rozdělení do 4 kapitol podle ročních období. Z mého pohledu jsou recepty roztříděny podle použitých sezónních surovin a také podle energetické náročnosti jídel. Letní pokrmy jsou lehké, svěží, plné čerstvé zeleniny, podzimní jsou naopak hřejivé a celkem vydatné. Nicméně najdete i spoustu receptů, které se dají realizovat nezávisle na ročním období.

Neméně důležitým bodem jsou pro mne fotografie u každého receptu. Již podle titulní fotky na obálce je jasné v jakých barvách a v jakém stylu je jídlo čtenáři vizuálně předloženo. Mám moc ráda tento styl fotek, jsou jednoduché, nepřeplácané, barvy tlumené a styling pečlivě promyšlený. Úvodní fotka s rukou autorky a její dcery také prozrazuje, že v knize je myšleno na děti.

Zatím jsem vyzkoušela dva recepty - dýňové muffiny s karamelovým krémem a lískooříškové sušenky.  Obojí moc dobré a všichni, kteří ochutnali chtějí recept! Myslím, že u všech receptů (jak mám již vyzkoušeno z blogu Kitchenette) je záruka, že se povedou. Zároveň bych ráda upozornila ty, jež blog neznají, že pokrmy jsou zdravé, jednoduché a rychlé. V některých receptech se používají zdravé a ne úplně všem známé suroviny, jako je quinoa nebo chia semínka. Ty jsou běžně dostupné nejen v obchodech se zdravou výživou.



Myslím, že všechny recepty jsou vhodné pro celou rodinu a tam kde, je použitý například zázvor, je uvedeno, aby byl pro děti vynechán.

Na konci kuchařky je pár stránek věnovaných receptům a postupům na domácí přípravu křehkého těsta, listového těsta, kvásku, kaštanovému a dýňovému pyré aj. Také zde naleznete informace o již zmíněné quinoe, chia semínkách, pohance a ghí.

Jaké recepty se chystám zrealizovat v nejbližší době? Určitě budou z podzimní kapitoly a nejvíc mne oslovil: Francouzský jablečný koláč, Sladký dýňový chléb se zázvorem, Petrželový chléb s ořechy, Zapečená hruška s gorgonzolou a hroznovým vínem (jako předkrm) a Jehněčí krk na česneku s cuketovým zelím (já věděla proč ten krk pořád skladuju v mrazáku).

Doufám, že moje postřehy měly alespoň trochu hlavu a patu (slohy mi nikdy nešly) a že jsem Vás inspirovala k tomu, abyste si kuchařku zakoupili.

No comments:

Post a Comment