Tuesday, April 7, 2015

Citrónový dezert - zjednodušená verze Tarte au citron

Budete potřebovat:
8 ks větších sušenek  (v původním receptu jsou uvedeny takové ty jemně slané máslové, ale já jsem použila normální máslové)
Na krém:
4 bio citrony - z nich džus (150ml) a kůru (použila jsem sušenou od Alnatury, množství od oka)
4 vejce
200 g moučkového cukru
100 g másla
Na bílkovou vrstvu:
2 bílky
150 g cukru
50 ml vody



Příprava citrńového krému: 
Smíchejte citronovou kůru s moučkovým cukrem (ponechte 5min prolnout chuti). Poté přidejte citonovou šťávu a vejce. Vše přelijte do kastrůlku a na mírném plameni míchejte. Jakmile začne být krém hustý, tak ho odstavte z plamene a nechte mírně vychladnout. Poté do krému přimíchejte máslo nakrájené na kostičky. Jakmile máslo vmícháte, tak nechte krém vychladnout (v lednici). 

Příprava bílkové pěny: 
Nejprve si vyšleháme bílky do pevného sněhu. Aby nám sníh nespadl, tak si v menším hrnci okamžitě dáme vařit vodu a cukr (netrvá to ani 5 min). Vzniklý sirup musí dosáhnout 120°C. Pokud nemáte teploměr (nemám ho ani já), tak je třeba vařit cukr "na bublinu". Návod jak najdete na googlu nebo použijte ten co se líbil mě:http://www.labuznik.cz/diskuse/jak-se-vari-cukr-825/. V původním receptu je obrácený postup, nejprve uvařit sirup a pak vyšlehat bílky, ale sirup jsem téměř "převařila", takže příště bych prvně vyšlehala bílky. 
Jakmile je sirup hotový, tak jej velmi velmi pomalu za stálého šlehání přilévejte k vyšlehaným bílkům. Šlehejte asi 10 minut do vychladnutí směsi. Bílková pěna musí být pevná a lesklá. 



Nakonec si přichystejte vhodné sklenice, do nich na dno dejte vrstvu sušenek (dala jsem asi 2-3 kávové lžičky), na ně přidejte citrónový krém. Bílkovou pěnu jsem nanesla pomocí cukrářského sáčku. Pokud chcete, můžete pěnu "opálit" cukrářskou plynovou pistolí popřípadě vložit na chviličku do trouby se zapnutým horním grilem (sklo musí být vhodné do trouby). Uchovávejte v chladu než budete podávat.  

Zdroj: http://devousamoi-dominique.blogspot.fr/2012/01/tarte-au-citron-meringuee-revisitee.html?m=1

1 comment:

  1. Tohle musím zkusit! A máš to i krásně servírovaný a nafocený:). L.

    ReplyDelete